- Bedrijven die toepassingen voor generatieve artificial intelligence ontwikkelen, voeden hun modellen met grote datasets. Daarbij wordt ook auteursrechtelijk beschermde informatie gebruikt.
- Artiesten en andere rechthebbenden zoals uitgevers hebben hierover meerdere rechtszaken aangespannen tegen AI-startups.
- De uitkomst van deze rechtszaken kan bepalend zijn voor het verdienmodel van AI-bedrijven.
- Lees ook: AI-industrie kan komend jaar wel eens een te maken krijgen met een forse terugslag, na het hypejaar 2023, aldus een analist
Het was niet de eerste keer dat er kunst werd gestolen van Eva Toorenent. Maar dat haar kunst werd gebruikt om een AI-model mee te trainen voelde als “een nieuwe vorm van misbruik.”
De kunstenaar en illustrator, die sinds 2019 als freelancer werkt, kwam er vorig jaar achter dat een andere kunstenaar haar werk gebruikte om met Midjourney (een AI-beeldgenerator) kunst in haar stijl te produceren. Het ging zelfs zover dat enkele van de door de AI-software ontworpen werken aan een kunstgalerie werden verkocht.
Generatieve artificial intelligence – ofwel software die antwoorden produceert op basis van ingevoerde vragen – is sterk in opkomst sinds de lancering van de bot ChatGPT. Daarbij gaat het dus niet alleen om software die tekst genereert, maar ook om beeldcreatie door AI-modellen.